žena používající tělový krém Nivea

Proč je jojobový olej skvělý pro pleť?

Rozkryjte 6 hlavních přínosů jojobového oleje i to, jak ho zařadit do svého každodenního pečujícího rituálu.

Co je jojobový olej?

Jojobový olej se přirozeně získává ze semen rostliny Chinensis (jojoby), keřovitého stromku, který se původně vyskytoval v Arizoně, Kalifornii a Mexiku. Jojobový olej se téměř výhradně skládá z čistých vosků, sterolů a vitamínů a díky své kompozici se dnes nejčastěji využívá ve vlasové a pleťové péči. Jojobový olej nabízí při aplikaci přímo na pokožku rozmanité účinky a často se kombinuje s dalšími prospěšnými složkami v krémech pro péči o obličej i v tělových krémech.

Kdy sáhnout po jojobovém oleji?

žena s úsměvem

Jojobový olej je v pleťové péči velice populární a nabízí celou řadu mimořádných účinků – zvláčnění a hloubková hydratace je nedocenitelná pro suchou pleť a protizánětlivé účinky zase padnou do noty pleti problematické.

Suchá pleť
Jojobový olej funguje podobně jako přirozený kožní maz a je tak neobyčejně účinný při poskytování hloubkové hydratace. Díky své textuře podobné vosku navíc dokáže na pleti vytvořit ochranný film, který uzamkne vlhkost uvnitř a zároveň zabrání pronikání vnějších agresorů.

Akné a pupínky
Voskovitá textura jojobového oleje je podobná kožnímu mazu, který tělo přirozeně produkuje, díky tomu je při péči o aknózní pleť velmi účinný. Při aplikaci pomáhá s kontrolou tvorby mazu, normalizuje jeho produkci a k tomu pokožku hydratuje bez ucpávání pórů.

Začervenání
Trápí vás růžovka (rosacea) nebo spáleniny od sluníčka? Jojobový olej má protizánětlivé a regenerační účinky, které vám s těmito problémy rychle pomohou. 


8 hlavních výhod jojobového oleje

1. Hydratuje pokožku

Jojobový olej je zvlhčující složka, což znamená, že přitahuje vodu z ovzduší k svrchním vrstvám pokožky a udržuje ji tak neobyčejně vláčnou. Zároveň se z pokožky nevypařuje v průběhu času, čímž zajišťuje dlouhotrvající ochranu a hydrataci pro svrchní vrstvy pokožky.

2. Vyrovnává přirozenou tvorbu mazu

Jojobový olej je podobný olejům, které tělo přirozeně produkuje a díky tomu vyrovnává přirozenou tvorbu kožního mazu. Příliš mnoho kožního mazu může vést ke vzniku mastné nebo problematické pokožky, tomu se lze použitím jojobového oleje vyhnout. Jelikož je jeho molekulární struktura velice podobná – jojobový olej dokáže napodobit kožní maz, čímž snižuje jeho tvorbu v pokožce.

3. Přirozené antioxidanty

Jojobový olej obsahuje známý antioxidant, přírodní vitamin E. To znamená, že pomáhá předcházet poškození pokožky působením volných radikálů, jako je znečištění. Zároveň zkrášluje přirozený vzhled tím, že zabraňuje oxidaci částic, např. oleje, čímž pomáhá předcházet ucpávání pórů a vzniku pupínků.

4. Protizánětlivý a zklidňující efekt

Jojobový olej má, díky obsahu antioxidačního vitamínu E, protizánětlivé účinky a proto se často používá pro ošetření podrážděné, suché nebo spálené pokožky. Kombinace vitamínu E a olejů pomáhá zmírnit podráždění a urychlit hojení.

5. Antibakteriální účinky

Jojobový olej má vlastnosti, které pomáhají s eliminací určitých bakterií a plísní a předchází jejich pronikání do pokožky, tím opečovává a chrání aknózní pleť.

6. Podporuje produkci kolagenu

Antioxidanty v jojobovém oleji mohou také zvýšit produkci kolagenu. Kolagen je zásadní pro elasticitu vaší pokožky a zvýšení jako tvorby může pomoci s vyhlazením vrásek a jemných linek. Přirozené množství kolagenu se během času snižuje, kvůli tomu se pak na tváři objevují známky stárnutí v podobě jemných linek a viditelných vrásek.

7. Zklidňuje spálení od slunce

Hydratační účinky jojobového oleje přispívají k rychlejšímu zotavení po spálení sluncem a předchází také loupání kůže, takže se z něj stává efektivní pomocník nejen v létě. Při vystavování pokožky UV záření se však pro prevenci poškození a spálení vždy doporučuje pleť chránit opalovacím krémem s SPF30+.

8. Pomáhá s hojením jizev

S tím jojobovému oleji opět pomáhá bohatý obsah vitaminu E, který napomáhá hojení ran a současně podporuje proces zesvětlování tmavých skvrn, které na pokožce po poškození vznikají.


Jak zařadit jojobový olej do pravidelné péče

Jojobový olej se díky svým multifunkčním účinkům používá v celé škále kosmetických produktů, které můžete lehce zařadit do své pečující rutiny. 
 žena použití jojobového oleje ve sprše

Péče o obličej
Pro hloubkovou hydrataci aplikujte jojobový olej na čistou pleť a jemně ho vmasírujte. Doporučuje se používat ráno a večer.

Cílená péče proti akné
V péči proti akné používejte jojobový olej až po očištění pokožky. Jednoduše aplikujte několik kapek na problematické oblasti a nechte olej do pokožky vstřebat.

Hydratace pro celé tělo
Využití jojobového oleje v tělové péči je efektivní pro všechny typy pokožky, jednoduše každý den aplikujte hydratační mléko. 

NIVEA Tělové Mléko S Olejem Třešňový Květ & Jojobový Olej poskytuje hloubkovou hydrataci bez mastného filmu po více než 24 h. Jojobový olej je speciální složka, která pomůže zklidnit podrážděnou a suchou pokožku a promění ji v hebkou a zářivou. Jednoduše každý den aplikujte hydratační mléko na pokožku celého těla a sledujte, jak ji promění.

Sprchový krém
Pro aplikaci sprchového krému Jojoba Oil Shower Cream navlhčete pokožku a následně masážními pohyby aplikujte sprchový krém na celé tělo. Péči zakončete důkladným opláchnutím krému a poklepáváním pokožku osušte. 

NIVEA Pečující Sprchový Gel Coconut & Jojoba Oil obsahuje vitaminy C & E a jojobový olej pro pokožku, která je ještě dlouho po použití na dotek jemná a hladká. Jojobový olej a kokosová parfemace jsou schváleny dermatology a každému typu pokožky dodají zdravý pocit.

Snadno doplní další účinné složky

Jojobový olej je považován za jeden z nejlepších nosných olejů, takže ho můžete snadno kombinovat s dalšími ingrediencemi. To znamená, že ho můžete spojit s dalšími esenciálními oleji a znásobit zážitek ze své péče.


NIVEA & JOJOBOVÝ OLEJ

NIVEA Soft je víceúčelový revitalizační krém, který zanechá vaši pokožku jemnou a hladkou. Jeho lehká textura s vitamínem E a jojobovým olejem se rychle vstřebává a je perfektní pro každý typ pleti, ať už je mastná, suchá, citlivá nebo normální. Naneste bohaté množství krému na obličej, tělo nebo ruce a poté ho vmasírujte do pokožky. 

NIVEA měkká